2009 Gbg – Skagern

Många har undrat vad som egentligen hände under detta Extreme Sport Event. Då planeringen för nästa års event är i full gång vill vi reducera belastningen på våra telefonlinjer och istället hänvisar vi till nedanstående reportage från Svensk Rodd.

– I det här trånga gattet och med grundflaken utanför Vinga blir sjön så här krabb och jobbig, säger en roddare vid passage av Benskär utanför Fotö, och han fortsätter
– Det blir snart bättre…

Den Långa Marschen eller en berättelse om övermod

Efter förra årets succé ”Det Stora Språnget” var det dags för uppföljaren ”Den Långa Marschen”. Torsdagen den 27 augusti 2009 klockan 16.00 lade två yolar ut från bryggan vid Göteborgs roddförening med slutdestination Skagen längst upp på Jylland.

Ute i Rivöfjorden i inloppet till Göteborgs hamn ansluter de till följebåten Karma för första besättningsbytet. Kvällens etappmål är Grötö, avstampet för havsrodden till Skagen. Väl där diskuterar de nio deltagarna förutsättningarna för morgondagens överfärd.

Nästan exakt ett år tidigare skedde det Stora Språnget och då var destinationen Läsö, halvvägs till danska fastlandet. Efter sju timmar i gammal sjö, men med både medvind och medström, anlände båtarna till Läsöhamn. Dagen efter var förhållanden än mer perfekta; medström, medvind och smult vatten. Resan hem till Sverige tog bara fem timmar.

Det är mot denna bakgrund som årets drama spelas upp. Med de klassiska grekiska elementen hybris (övermod), nemesis (gudarnas straff) och offergåva för att blidka gudarna.

Akt 1 Hybris

Eftersom kulingvarning för Kattegatt hade utfärdats ett par dagar innan, verkade de nya prognoserna på torsdagskvällen för fredagen riktigt bra: 7 – 12 m/s, sydost till syd. En viss tvekan börjar dock infinna sig om rodden tillbaka till Sverige eftersom vinden skulle öka under helgen.

Tidig fredagsmorgon kl. 05.30 glider båtarna ut med utvilade besättningar fulla av tillförsikt. Efter en behaglig inomskärsrodd från Grötö ut till Benskär kommer båtarna ut i öppen sjö. Sjön är överraskande grov, men ger ingen anledning till oro. Det blir säkert snart bättre så fort båtarna passerar grundflaken utanför Vinga.

Akt 2 Nemesis

Det blir dock inte bättre, dessutom ligger vinden mer på sydväst än vi räknat med. I den gropiga sjön är det till en början svårt att få rytm i rodden. Besättningen i en av båtarna överraskas av en brottsjö och kantrar. Efter ett snabbt besättningsbyte går färden vidare.

Men med den precision som endast straffande gudar uppvisar, var besättningen som hamnade i havet inte helt i form pga. tidigare sjukdom (influensa). På grund av nedkylningen och de hårda förhållandena tas de bort ur roddrotationen och kvar är nu sju roddare.

Roddpassen blir nu längre för att kompensera för de lägre antalet roddare. På följebåten, som måste anpassa sig till roddbåtarna, blir flera sjösjuka i sjöhävningen. De två som drabbats värst längtar efter varje roddpass.

Kustroddbåtarna är otroligt sjövärdiga och efter ett tag kommer roddarna in i rytmen. Båtarna ser ut att göra bra fart – men de gör de inte. Hastigheten är runt tre knop, ungefär hälften av hastigheten under Läsörodden. Förklaringen är kraftig motström.

Besättningarna kämpar vidare och passerar fartygskorridoren ungefär halvvägs till målet utan incidenter. Vid ett par tillfällen får vi besök av segelbåtar som ändrat kurs för att bistå oss. De tror vi är i nöd. De ser vår följebåt med endast försegel som stampar i den grova sjön och en öppen båt mitt ute på havet. När de får klart för sig situationen, skakar de på huvudet, ger oss muntra tillrop och seglar vidare.

Vinden vrider dock mer och mer på väst och en viss tveksamhet börjar sprida sig – kommer vi att ro iland med det här?

Kramp och krampkänningar börjar nu komma. Efter livliga diskussioner under frivakterna kommer till slut beslutet att gå ner på en roddbåt. Men trots de nu mer utvilade besättningarna, sänker den ökande vinden hastigheten hela tiden.

Äntligen siktas Skagen. Det ger nya krafter. Sjömil för sjömil kämpar båtarna mot målet i ösregn. Men vinden ökar till kulingstyrka och vrider nästan rakt på väst och till slut är motström och motvind övermäktiga. När den kvarvarande roddbåten loggar -0,4 knop, dvs. backar mot Sverige, lägger vi oss och rider ut regnvädret bakom Karma.

När förhållandena blir bättre igen, bordar vi båda båtarna och ror sista biten till Skagen. Utmattade men lyckliga ror vi i kvällsljuset in i Skagens hamn, till applåder från båtar och bryggor.

Akt 3 Offergåva till gudarna

Men hybris ska ju straffas ordentligt. Varför lät gudarna oss till slut komma undan? Förklaringen var att den ansvarige för relationer i land också hade försäkrat sig om goda relationer med högre makter. Vi bar med oss en offergåva till den kristna guden.

Nästa morgon samlades deltagarna i Den Långa Marschen för morgonbön i den svenska sjömanskyrkan. Därefter överlämnades en graverad silverkanna under högtidliga former till husmor och sjömanspräst. Kannan kan nu beskådas i läsesalen på svenska sjömanskyrkan i Skagen.

Det finns en helt ograverad sida på kannan, om några andra har lust att ro till Skagen…

PS Vi rodde inte tillbaka. Vi lastade båtarna på följebåten och seglade hem. DS

——————

08.05 Första kapsejsningen

Efter en heroisk kamp mot flera brottsjöar, blev till slut Filip och Göran blöta. Efter snabbt besättninhsbyte går färden vidare.

—————–

7.30 nv Vinga

vind s/sv krabb sjö

svårt få rytm i rodden. Med nuvarande fart 12 timmar kvar.

——————

04.45 Purrning

Första båtlagen (Alf och Erik, Per och Mats) gör sig redo för avfärd.

Lugnt och fint väder, ca 4 m/s.

—————————-
17.30 anländer vi till Grötö hamn

——————-

Idag bär det av! (torsdag 27 augusti 2009)
Klockan 16.00 lämnar de första två besättningarna Salskär, Hinsholmen.

Alla är välkomna att deltaga i den stora avvinkningscermonin. Vi ber er dock respektera avspärrningarna.

För torsdagen är planen följande:

16.00 Avfärd
Anslutning till Karma vid Rivöhuvud
Rodd över Rivöfjorden
Byte av besättningar
Rodd till Grötö

————————————————————–

Vi har tyvärr hamnat i ett dödläge i förhandlingarna angående TV-rättigheterna. Ni är alla välkomna att istället följa förberedelser och överfart på Facebook samt, om intresse finns, på Twitter.

Publik
Intresseanmälan för att delta med publikbåt skickas till mats@kommunicera.se

Journalister
För ackreditering och bokning av intervjuer, kontakta Mats Knapp, 070 55 365 15 eller mats@kommunicera.se

Båtlag:

Peter Sandsjö – Lasse Lindegård, lag 1
Alf Jakin – Erik Nelander – Peter Mattsson, lag 2
Filip Bladini – Göran Palmers – Lottie Nilsson, lag 3
Per Cramér – Mats Knapp, lag 4

Förberedelser:

Nu när ni har kännedom om era båtlag och ansvarsområden kan ni redan nu arbeta vidare individuellt och i grupp.
OCH: Glöm ej att, innan midsommar, dokumentera er rodd i 1 m våghöjd i loggboken.
Om Peter Mattsson anser det nödvändigt att lägga in en obligatorisk säkerhetsrodd tillsammans med Karma, så sker detta i juni v 23, 24 alt. i augusti v. 33, 34.
Lycka till med allt!

Lämna ett svar